Niels Pol

Niels Pol

Hobo

De klank van de hobo herken je uit duizenden, hoe groot het orkest ook is, hoe luid er ook gespeeld word, de hobo herken je direct. Zo wist ik ook al op jonge leeftijd welk geluid ik wilde maken met een instrument, het geluid van de hobo!

De hobo is een houten blaasinstrument waarbij je de lucht door een rietje blaast, dat de hoboïst tussen de lippen neemt. Een riet bestaat uit een dubbel gevouwen stukje riethout dat de hoboïst vaak zelf kan maken en/of bewerken. Zoiets is een heel precies werkje waarbij de hoboïst zelf kan beslissen hoe licht of zwaar hij het riet wil hebben, echt een instrument voor knutselaars dus. Uiteraard kun je de rieten bij de docent aanschaffen zolang je de rieten niet zelf kan maken.

Basistechniek en ademhaling

Naast een goede basistechniek en ademhaling hecht ik veel waarde aan zelfstandigheid. Niets is leuker dan zelf dingen ontdekken, experimenteren met je instrument en oplossingen te vinden. Zo word je een echte en veelzijdige muzikant.

De hobo is ook een solo instrument maar wordt vooral gebruikt in symfonie- en harmonieorkesten en in kleinere ensembles. Het meest wordt hij gebruikt in de klassieke muziek, maar ook steeds vaker in jazz en pop muziek. Je kunt al heel jong beginnen met hobo spelen zodra je handen groot genoeg zijn om de kleppen in te drukken.

Mocht je willen beginnen met hobo lessen of graag een gratis proefles aanvragen, neem dan vrijblijvend contact met me op!